Alltfler fotografer jobbar som frilans

Det hände något under tidigt 1990-tal. De gamla sätten att anställa folk som man gjorde under de goda åren efter kriget (Andra världskriget) och under Kalla krigets tid fram tills Sovjetunionen föll, slutade. Hela samhällsekonomin klappade ihop. Företag fick inte betalt, det var helt enkelt mycket som hände då Sovjet föll, det gamla delade Tyskland skulle förenas och arbetsmarknaderna över hela världen förändrades i ett slag.

Fler skulle arbeta som egna företagare

Många företag blev tvungna att sparka folk för att klara sig från konkurs, medan andra arbetare tvingades in i anställningar som blev mycket mer osäkra. Även om efterfrågan på arbetskraften fortfarande var lika stor som förut, ansåg sig inte företagen ha råd med att ha dem anställda. Istället pratade man sig varm för att fler skulle arbeta, som förut men som egna företagare, oftast på frilansbasis. Det kan inte sägas här, vad som är bättre eller sämre. Det kan bara konstateras att det har förändrats och att den förändrade arbetsmarknaden har kommit för att stanna. Att arbeta som frilans inom till exempel som fotografer eller inom skrivande arbeten, som till exempel översättare, skribenter, journalister, eller som ekonomiska konsulter, eller konsulter som ingenjörer eller datorexperter har gort att det finns ett behov av till exempel egna kontor och lokaler. 

Gemensamma kontor för fler frilansar

Det har ökat behoven av kontor och lokaler för frilansar. Även om de allra flesta skulle kunna arbeta hemifrån, kan det vara svårt att få koncentrationen till att arbeta hemma. I stället för att arbeta är det lätt hänt att man börjar städa, tvätta eller diska hemma. Plötsligt kommer man på att man behöver ordna upp saker hemma, uträtta ärenden. Har man barn är det ännu svårare att få till tiden att arbeta, om barnen är hemma. De kan ju inte förstå att deras föräldrar arbetar när de är hemma. Då behöver man få gå hemifrån för att kunna arbeta. Att då arbeta i samma lokaler som andra som befinner sig i samma situation gör att man får "kolleger" även om man inte arbetar för samma uppdragsgivare, så kan man ge varandra råd och stöd, tips och annat som är matnyttigt när man är sin egen företagare.

Arbetar och bor du i Göteborg?

Om det är så att man bor och arbetar i Göteborg, och behöver få tag i lediga kontor i Göteborg, så är det ingen dum idé att googla "lediga kontor Göteborg" för att få förslag på sådana i Göteborg. Då får du några kontaktuppgifter till sådana som hyr ut lediga kontor i Göteborg.

4 Jun 2019