Att driva eget som fotograf

Att kunna försörja sig på sitt hantverk är många kreativa människors dröm, och det gäller förstås även fotografer. Det finns många som känner sig kallade att bli fotografer, inte minst sedan yrket i vissa kretsar mer och mer kommit att erkännas som en riktig konstform. Däremot ser sig ju långt ifrån alla fotografer som konstnärer, för många i det gamla gardet är det bara ett jobb som man råkar vara bra på. Andra ser sitt fotograferande mer som en hobby, vilket så klart tillåter dem att vara mer fria och experimentell i sitt skapande.

Det finns alltid behov av fotografer

För det finns ju en verklighet att förhålla sig till, och i den verkligheten behöver tidningar fotografer som kan ta nyhetsbilder, och vanligt folk behöver proffs som kan fotografera passporträtt eller bröllopsbilder. Samtidigt har respekten för detta så kallade bruksfotograferande sjunkit, i och med att mobiltelefonernas kameror tar alltmer högupplösta bilder och erbjuder bildbehandling, effekter och annat, vilket i sin tur lett till att allt fler anser sig vara proffs på att fotografera.

Att tjäna sitt levebröd som fotograf är alltså inte lätt, men för den som är beredd att satsa, och kan tänka sig att vara bred i sitt utbud av tjänster, kan det mycket väl gå att få ihop en tillvaro som fotograf. Du blir kanske inte rik på det, men du får jobba med det du tycker är roligt, och det är värt mycket.

En lokal är en grundförutsättning

Om du vill kunna arbeta som fotograf på heltid måste du skaffa dig en ateljé. Visst innebär det en kostnad, men en lokal är en förutsättning för att du ska kunna erbjuda ett brett utbud av fotografier. Porträttbilder, reklamfotografering och så vidare måste kunna ske under omständigheter som du styr över, och att kunna scen- och ljussätta en miljö är av yttersta vikt för att kunna ta bilder som ser bra ut.

Till ateljén måste du även köpa in all nödvändig utrustning som behövs för att ta professionella bilder. Ett par riktigt bra kameror med en uppsättning objektiv förstås, men även lampor, blixtar, stativ, paraplyer, fondvägg, skärmar, textilier och så vidare för att kunna iscensätta och kontrollera ljusförhållandena i ateljén. Det blir ofta stora initiala kostnader för den som vill starta eget som fotograf, men så är de i de flesta branscher. Med tiden kommer investeringarna att löna sig.

En redovisningsbyrå hjälper till med ekonomin

Många oroar sig för att starta eget eftersom de tycker att det verkar krångligt att sköta ekonomin, hålla reda på moms, bokföring, egenavgifter med mera. Och visst är det mycket att lära sig om man vill sköta allt själv, men det finns också hjälp att få, hjälp som definitivt är värd sitt pris.

Att ta hjälp av en redovisningsbyrå är ett utmärkt sätt att försäkra sig om att företagets ekonomi sköts på ett korrekt sätt, och det är mycket vanligt att nyblivna företagare tar hjälp med bokföring och deklarationer under de första åren. Genom att låta proffs ta hand om deklarationen slipper man betala mer skatt än nödvändigt, och får dessutom hjälp att göra avdrag man inte tänkt på. Många tjänar så mycket på att låta proffs sköta deklarationen att det blir en vinst att anlita en redovisningsbyrå.

Redovisningsbyrå i Stockholm

Det är lätt att hitta en redovisningsbyrå i Stockholm, och är du fotograf finns det flera som specialiserar sig på just frilansande illustratörer och fotografer. Självklart kan du också vända dig till en större redovisningsbyrå som kanske kan ge ett bättre pris. De flesta redovisningsbyråer tar betalt per timme, så handlar det bara om att göra deklarationen så brukar det inte röra sig om större kostnad än några tusen. Ett bra pris för att kunna sova gott om nätterna och slippa oroa dig för ekonomin.

Läs mer här.

9 Jul 2019