Att fotografera stadsmiljöer - fasader

Vi bor i en världens vackraste städer. Stockholm har förutom vacker natur, storslagna vattenspeglar och broar även en varierad och förstklassig arkitekturskatt, både i den så kallade stenstaden mellan innanför tullarna och även ute i förorterna och kranskommunerna. Som fotograf i Stockholm behöver man med andra ord aldrig oroas sig för att sakna motiv eller inspiration.

Stillastående men varierat

Fasadfotografering är ett utmärkt sätt att öva på att ta snygga stadsbilder. Det är ett motiv som erbjuder spänning men samtidigt är statiskt och inte i rörelse. Ändå finns det så mycket liv i en fasad, oavsett om den är sliten eller nyligen fått en fasadrenovering. Stockholm har mängder av vackra fasader. Att ta en serie bilder på fasader och sätta upp dem bredvid varandra skapar en fantastisk helhet, som gjord för en affisch.

Börja med att gå ut i Stockholms innerstad och försök ha ”bildtänket” när du promenerar och betraktar fasaderna. Var uppmärksam på det där lite speciella, en vacker port eller utsirning, eller kanske en spricka i putsen eller till och med kontrasten mellan ett nedklottrat elskåp och en entréport från 1800-talet. Bildernas spänning finns i kontrasterna, i blandningen av stilar och i allt det som gör att något avviker från det ”vanliga”.

Före och efter

I Stockholm är det vanligt med fasadrenoveringar, läs mer på http://www.fasadrenoveringstockholm.net/. Ser du en fasad som ser sliten och medtagen ut, med sprickor och flagnande färg, kan du vara ganska säker på att den snart kommer att renoveras. Passa då på att ta så många bilder du kan, både i närbild och i större perspektiv. När renoveringen är klar gör du samma sak. Fundera sedan över vad de olika ytorna ger för intryck. Vilka bilder är mer spännande eller ”vackrare” tycker du? Att se saker ur olika perspektiv är en bra övning för en nybliven fotograf. Det är inte alltid vi upplever saker likadant på bild som i verkligheten. Någonting sker med ett föremål när man fotograferar det, och ju mer du fotograferar desto tydligare kommer det att bli.

Rörliga motiv skapar dynamik

När du börjar bli säkrare på att ställa slutartider och fokus kan du även börja få med människor i dina fasadmotiv. En riktig klassiker inom fotokonsten är den stillastående fasaden med kanske en port och ett fönster som stoiskt bildar fond åt storstadens jäkt när människor i alla åldrar och stilar jäktar förbi. Blandningen mellan skärpan i fasaden och det lite suddigare perspektivet på människorna kan skapa slående effekter. Experimentera med olika slutartider och skärpedjup och vid olika tidpunkter på dagen och se vad det gör med dina bilder.

Den föränderliga staden

Att porträttera staden och dess fasader är inte bara en övning för dig själv som fotograf, utan bidrar dessutom till att bevara det Stockholm vi lever i nu till eftervärlden. Det är en aspekt av fotografering man inte får glömma, den dokumentära. När en fasad renoverats till ett nytt utseende som kan ta huset in i framtiden finns dina bilder kvar som ett bevis på hur den såg ut innan. Butiker kommer och går, portar bytas ut, bilar och människor ser annorlunda ut. Kort sagt - tiden går i staden och dina bilder skildrar vad som händer.

9 May 2018