Att fotografera vilda djur på safariresa

Att åka på safari och fotografera vilda djur är väl många fotografers dröm, åtminstone om man tillhör de fotografer som är naturintresserade och tycker om att resa. Den som vill ta bra bilder på vilda djur och fåglar måste dock planera och förbereda sig ordentligt. Att bara ta med sig en kamera på resan och hoppas att djuren ska hoppa fram och ställa sig och posera kommer inte att resultera i några bilder. Vill man på allvar ta bra bilder på en safari måste man göra valet att kanske se färre djur, men få fler och framför allt bättre bilder.

Få syn på många djur eller fotografera några utvalda

På en safari är det sällan man kommer riktigt nära djuren. Ofta ser man dem på långt håll med kikare, och vill man ta bilder får man zooma ordentligt. Föga förvånande blir det ofta skakiga och suddiga bilder som mer får betraktas som dokumentation än fotokonst. Vill du ta seriösa bilder ska du vända dig till en arrangör som vet att fotografering är syftet, och tillsammans med dem göra upp en plan utifrån vilka djur du vill se och fotografera. Då kan dina guider planera rutten utifrån hur stor chans det finns att komma nära just de djuren.

Hyra egen bil eller åka med guide?

Det går att hyra bil och själv ge sig ut i safariparkerna för att hitta djur att fotografera. Detta är dock ingenting vi rekommenderar för den som verkligen vill komma nära djuren, eller ens få en skymt av dem. Parkerna är stora, och att köra runt på måfå och lita på turen är ärligt talat slöseri med tid och bensin. Vissa djur låter sig inte hittas utan tracker, till exempel lejon eller leopard. Flockdjuren är lättare att få syn på, men också lätta att skrämma bort om man inte är försiktig.

Fotosafari i Afrika

Att resa på en dedikerad fotosafari med trackers och guider är det bästa sättet att verkligen hitta till djuren, och komma så nära att du kan ta bra bilder. De vet också på vilka tidpunkter det finns störst chans att se djuren och när det är bra att ta bilder. Till exempel går det sällan att ta bra bilder mitt på dagen i safariparkerna, eftersom det afrikanska dagsljuset är oerhört hårt och kan resultera i väldigt platta bilder. I gryningen och skymningen är ljuset däremot ofta fantastiskt, så det gäller att ha koll på var djuren befinner sig då.

Kläderna viktiga på safariresor

Inför en safariresa är det mycket viktigt att tänka på utrustningen. Ska du fotografera är kamerautrustningen naturligtvis det viktigaste, men om du inte är rätt klädd kommer du inte att orka ta några bilder. Att skydda sig mot solen och att vara rustad för både morgonens kyla och dagens hetta är väsentligt för den som vill klara terrängen.

Systemkamera bästa valet

Vad gäller kamerautrustning så är naturligtvis en systemkamera med hög upplösning och utbytbara objektiv det bästa. Man får räkna med att många bilder tas på relativt stort avstånd, och då är en bra zoom så klart av stor vikt. Tänk också på att ta bilder i RAW-format, som ger större möjlighet att redigera bilder i efterhand. RAW tar mycket plats, så många fotografer har med sig en extern hårddisk att lagra bilderna på . Slutligen är det också mycket viktigt att ha med sig ett bra och nätt stativ, samt gärna också en rispåse eller mjuk kudde att vila kameran på när du plåtar från jeepen när den är i rörelse. En rispåse motverkar skakningar och ger dig den stabilitet som behövs när du zoomar in från långt håll.

Du kan läsa mer om safariresor hos https://nyati-safari.se/

29 Apr 2019