Att ta vackra inredningsbilder

Att fotografera inomhusmiljöer kan vara en riktig utmaning. I ett rum finns alltid en speciell känsla som man vill försöka fånga. Men utrymmet är begränsat och det kan vara svårt att få fatt på det där speciella som man vill återge. Bra utrustning är ett måste i detta fall, det går så gott som aldrig att få bra resultat med en iphonekamera eller liknande. Dessutom handlar det mycket om att hitta rätt vinklar och att ställa detaljer mot varandra – att skapa kontraster.

En vacker kristallkrona hänger i ett rum och sprider ett magiskt sken med sina hundratals prismor. Hur återger man detta ljus på bästa sätt, samtidigt som man också vill få med ett vackert fönster som släpper in solljuset? Här gäller det att experimentera, och att du har en kamera som låter dig få till de optimala inställningarna.

Rätt kamera för uppdraget

När du ska fotografera inredningsmiljöer ska du ha en systemkamera med ett objektiv som kan få in stora ytor. Du behöver inte gå till överdrift, panoramabilder i likhet med en del mäklarbilder man ser i lägenhetsannonser är ingenting att sträva efter. Men du vill kunna ta in större föremål och även en stor del av bakgrunden för att skapa djup. Det är just djupet i bilden som utgör skillnaden på en enklare kamera och en bra systemkamera. Med en riktig kamera kan du experimentera med slutare och bländare tills du får de resultat som du är nöjd med. En digitalkamera är så klart att föredra här, särskilt om du inte är jätterutinerad. Den låter dig se dina bilder så fort du tagit dem.

Vad är speciellt för miljön?

Försök hitta det som verkligen ”gör” ett rum. Vad är det för speciellt med det? För att återgå till kristallkronan vi nämnde tidigare; hur kan man få in den i en bildkomposition och få den att kännas lika magisk på bild som den gör i verkligheten? Kanske måste man släcka den och i stället låta solens strålar reflekteras i prismorna? Även om det inte är så det är ”i verkligheten” så kanske den bästa bilden tas genom att arrangera om lite i förhållandena.

Likt en teaterföreställning handlar det om att förhöja det man ser, och dra det genom ett filter, för att betraktaren ska kunna få samma känsla som du när du står i rummet. Därför kan det hända att du får flytta på någon möbel, även om den står jättefint i rummet, just för att det helt enkelt inte blir lika bra på bild som i verkligheten.

Oväntade vinklar

Som fotograf, och kanske speciellt när man fotograferar inredningar, får man vänja sig vid att krypa omkring, ligga på mage och rygg, stå på stegar, stolar och pallar och överhuvudtaget anstränga sig ganska hårt för att hitta de där spännande vinklarna som man vet finns där någonstans. En bild som tas när man bara står helt avslappnad i ett rum blir sällan särskilt spännande eller intressant. Försök att hitta vinklar där ett spännande föremål (kristallkronan!) kan bilda förgrund till en vacker bakgrundsmiljö, till exempel en vacker tapet eller en gammal bokhylla. Ju fler vinklar du hittar, desto bättre och mer varierad kommer din serie bilder att bli.

Redigeringsprogram för att ”förbättra” verkligheten

Det är inte alltid man har tur med ljuset, eller lyckas återskapa en spännande hemmiljö. Det kan också hända att hemmiljön i sig inte är så jätteintressant, utan skulle kunna behöva en liten ”skjuts” i rätt riktning för att bilderna ska sticka ut. Då är det skönt att det finns bildredigeringsprogram. I ett bildredigeringsprogram kan du förbättra färger, mixtra med ljuset, skapa skuggor, till och med lägga till och ta bort föremål. Du kan få en kristallkrona att skimra på det där speciellt magiska sättet och solstrålarna som kommer in genom fönstret att bli varmt gyllengula. Ett bildredigeringsprogram låter dig lägga den sista touchen vid dina inredningsbilder så att de blir precis som du vill ha dem.

24 Jun 2018