Bli bra på fotografering av lägenheter

I och med att bostadsförsäljning har blivit lite av en livsstil så har också vikten av hur man säljer sin bostad kommit att ändras. med livsstil så menar vi här att många kan göra sig ekonomisk trygga genom lyckade affärer och i synnerhet om man lyckas upprepade gånger med att sälja- och sedan flytta vidare (där man efter ett tag upprepar proceduren). Det här mönstret och tillvägagångssättet är vanligast förekommande i större städer som Stockholm, Göteborg och malmö - där priserna ökat som allra mest - och där man ser att fler och fler privatpersoner vill vara med och påverka jobbet som en mäklare gör. Förr så la man jobbet helt i mäklarens händer.

Idag så vet man själv hur man agerar då man letar bostad och i och me detta så har man också ganska tydliga åsikter om vad som egentligen är säljande. Hemnet ska inte underskattas i denna utveckling. även om man per se inte är på jakt efter en bostad så går många in på den sidan och man gör det dels av nyfikenhet - hur mycket säljer man bostäder för i mitt område, har priserna gått upp, är det läge att sälja? - och dels också för ren inspiration.

Det senare är en viktig punkt som vi ska titta lite närmare på här. I grund och botten så har Hemnet - och liknande platser - blivit A) en sida där man köper- och säljer bostäder och B) en sida där man hittar inspiration och som för många fungerar som ett livsstilsmagasin. Det är inte ovanligt att större tidningar såsom Elle och Café länkar till Hemnet och heta objekt där; enbart för att visa snygg inredning och schyssta lösningar rent interiört. Det lockande i detta handlar till mångt och mycket om fotografierna.

Det är fotografierna av lägenheten som man ser först och som attraherar spekulanter. Där har en stor förändring skett. Idag måste man lägga mer krut på hur man fotar sin lägenhet. Det är inte som förr då en tre-fyra foton räckte och där dessa heller inte behövde vara speciellt tilltalande. En mäklare i Stockholm är på många sätt inte bättre än den fotograf som är knuten till företaget.

Tips för att skapa säljande bilder

Vi vågar påstå att halva jobbet är gjort om lägenheten fått säljande bilder då dessa kommer att dra folk till visningen och att det är den punkt som är avgörande ifall en budgivning ska äga rum. Rent krasst så kan en sunkigare lägenhet fotad på rätt sätt dra fler människor än vad en snyggare sådan - men fotad på fel sätt - gör. Hur fotograferar man då en lägenhet på bästa sätt och får denna att skilja sig från mängden?

Vi tänkte komma med några små tips som mäklare i Stockholm använder sig av. kom dock ihåg att fotografen har en del i det hela och att exempelvis en homestylist även hon har en viktig roll. Mäklare i Stockholm har alltså ofta en homestylist samt och fotograf knuten till sina objekt. Här kommer våra tips om hur man fotograferar sin lägenhet och förhoppningsvis drar mer spekulanter till visningen.

  • Fånga rummet. En fotograf tar sig alltid tiden och går igenom varje rum rent mentalt. vad är viktigt att framhäva, vad är det som är unikt och hur fångar jag det. Gå igenom bostaden och tänk dig attd us ka skapa en röd tråd som löper genom varje rum.
  • Ljus. Rätt ljus är ett måste och här bör man i den mån det är möjligt använda sig av det naturliga ljusinsläppet. Man bör vara lite försiktig med att använda lampor då dessa ofta ger skuggor som kan vara förfulande. Ett råd är att fota under sommaren och detta även om man tänkt sig att sälja under vintern. Det är ingen dum idé att ha bilder liggande i en portfolio - redo att använda då det är dags att lägga ut bostaden.
  • Luras inte. Tack och lov så har trenden vänt och där man inte använder effekter i den omfattning man gjorde för några år sedan. man redigerar inte bilderna lika hårt, man använder inte vidvinklar i samma utsträckning och man försöker sälja med hjälp av naturligt ljus. Det är bra sett till att det inte skapar samma stora besvikelse hos spekulanter. Ser man snygga fotografier av en lägenhet på Hemnet så finns det en risk för besvikelse om objektet inte lever upp till förväntningarna.
  • Tänk utanför boxen. Nio av tio objekt ser i grunden likadana ut rent fotomässigt. Det innebär att fantasin kan spela stor roll. Vågar du fotografera fasaden, vågar du fota från andra vinklar och vågar du fota uppifrån från fågelperspektiv (gäller främst vid villor)? Mod kan löna sig!
20 Nov 2017