Bröllopsfotograf – konsten att fånga ögonblicket

En bröllopsfotograf ska kunna vara på alerten när andra har roligt. Att fånga romantik och stämning på ett bröllop är det inte många som kan. Det är en konst som en bra fotograf är duktig på.

Bröllop är ett av livets största och mest minnesvärda upplevelse. Att få gifta sig i en miljö man drömt om, att få fira sin kärlek med familj och vänner känns fantastiskt, upplyftande och värt att planera och vänta på. För bröllop handlar mycket just om planering, val av klänning, blommor, plats att ha sin middag på, menyer, dryck och inte minst en duktig bröllopsfotograf. Vad vore ett bröllop om man inte har foton att titta på efter att festen har tagit slut? Just bröllopsfotona är något som består för flera år framöver, ett minne från den speciella dagen.

Hur många bilder får klienterna?

Hur många bilder tas och hur många bilder levereras efteråt? Olika fotografer tar i princip olika antal foton men för en helg kan omkring 1000 olika bilder tas. Utifrån dem kommer fotografen att välja de allra bästa och leverera dem i efterhand. Antalet utvalda och färdiga foton kan variera men oftast brukar de ligga mellan 200 – 300 stycken. De flesta fotografer har paket med olika innehåll och varierande priser vilket underlättar valet inför den stora dagen. Vissa bilder behöver även retuscheras om de fångat rätt ögonblick men vissa bitar av bilden ändå inte blivit bra. Givetvis görs detta av fotografen själv. Vad blir slutresultatet? Ett oförglömligt, härligt album fyllt av foton på tårögda vänner, glada ansikten, välinredda bord, blommor och inte minst, kärlek.

Vad ligger priserna på?

Priserna beror på vilken fotograf man väljer för sitt bröllop. Vissa kända yrkesmän kan ta lite mer betalt jämfört med precis lika duktiga kollegor. Det finns även en liten skillnad orter emellan då storstäderna brukar ligga i en högre prisklass jämfört med de mindre orterna. Överlag brukar tjänsten kosta mellan 12 000 kr upp mot 40 000 kr. Reser man utomlands för sitt bröllop ska man även tänka på att fotografens resekostnader måste täckas av brudparet. Oavsett prisklass så är en bröllopsfotografering en god investering för livet. Bröllopsfotona förblir ett fantastiskt minne som man gärna återvänder till. Därför är det värt att ha en duktig fotograf som levererar de bästa bilderna. Tänk också på att fotografen ska väljas med omsorg och i god tid före själva bröllopet.

19 Feb 2020