Då får du använda dubbdäck

En del bilar behöver dubbdäck för att ta sig fram säkert på vägarna under vinterhalvåret. Men det är inte fritt fram att använda den här typen av däck. Det finns regler för när det är tillåtet.

Vad innebär det egentligen att det blir vinter? Det finns flera saker. Det blir jul. Tomten kommer på besök. Barnen får jullov. Förhoppningsvis blir det snö så att du kan ge dig ut i pulkabacken. Det känns nästan obligatoriskt att åka pulka så fort snön har kommit. Någonting annat som blir obligatoriskt när snön faller är att sätta på vinterdäck på bilen. I alla fall från 1 december. Men du kanske bor i ett vinterlandskap där det inte ens räcker med vinterdäck för att ta sig fram. Din bil kräver dubbdäck. Det kan du få lov att använda redan från 31 oktober. Men inte längre än fram till 15 april. För då är det dags för sommardäck. Alternativt vanliga vinterdäck, om snön ligger kvar.

Skillnader mellan dubbdäck och vinterdäck

Det finns tre stora skillnader på dubbdäck och vanliga vinterdäck. Den första har redan nämnts, och det är datumen för när det är tillåtet att köra med dubbdäck på sin bil. Det skiljer sig med ett par månader. En andra skillnad är att mönstret är betydligt grövre i ett dubbdäck jämfört med ett vinterdäck. Men den kanske mest uppenbara skillnaden är den tredje. Nämligen att dubbdäcket faktiskt är utrustat med det som vinterdäcket saknar: dubbar. Små dubbar som ser ut som taggar som greppar tag i vägen.

17 Oct 2021