Därför gillar vi djur på internet

De flesta journalister som ju arbetar professionellt med text och bild, vet att det är barn och djur som vi dras till, när vi tittar i en tidning, läser nyheter eller ska uppdatera oss vad gäller dagens händelser. Av de anledningarna, väljer de flesta att alltid publicera "ettan" på något barn eller något sött husdjur, om det är möjligt. Med "ettan" menar vi inte dagens huvudnyhet, som alltid placeras i toppen på den första sidan på en tidning (papperstidning) utan den nyhet som inte är en direkt nyhet men som placeras med en stor bild mitt på den första sidan och som inte alltid måste vara någon stor nyhet, eller nyhestavslöjande, utan bara en bild på något som drar till sig våra blickar. Vi människor reagerar positivt på andra ansikten. Våra blickar dras till människoansikten eller porträtt av något husdjur. Det har man tagit reda på, när man har mätt vad det är som vi gärna tittar på. Det har man kunnat bevisa, genom att registrera hur våra blickar rör sig på en sida, med både text och bild. 

När det kommer till internet

På liknande sätt fungerar det även när det kommer till internet. Vi dras fortfarande till människoansikten och porträtt på små, gulliga djur. De mest klickade bilderna är katter och hundar, företrädesvis, de gulliga katterna och hundarna. Och det är som om vi människor är "programmerade" till att gilla andra däggdjur som mest. Vi är inte så olik de andra djuren. Bland annat har vi liknande hjärna som andra däggdjur, och forskare har kunnat bevisa att vi mår bra när vi umgås med djur; den delen av hjärnan som är liknande andra djurs hjärnor, aktiveras endast när vi umgås med andra djur. Psykologer har kunnat visa på att vi blir mer empatiska tillsammans med djur. Vårt hormon av oxytocin aktiveras när vi tittar på våra husdjur och så vidare. Vi människor mår bra av att umgås med djur. Vi påminner i vårt beteende till en del, om andra djurs beteende, även om det mesta är helt annorlunda. Det vi vill påminna här är att vi mår bra av att umgås med djur, helt enkelt.

Våra husdjur kräver mycket omvårdnad

Skulle vi göra slag i saken och skaffa oss husdjur, innebär det otroligt mycket glädje och livskvalitet. Vi mår helt enkelt bra, inte bara av att titta på djur på internet eller på bilder, utan även av att umgås och leka med djuren. De som är utbrända ha berättat om hur mycket bättre de har mått när de har vistats med hundar, hästar eller andra hudsjur. Så pass mycket att snart har läkarna förskrivit husdjur på recept, istället för läkemedel. Dock innebär ett husdjur mycket omvårdnad och omsorger, men här anser vi att det ju är värt det. Vill du fortsätta läsa mer om vad mer det kan innebära att ta hand om sitt husdjur, som att då och då gå till veterinären med det? Klicka då på denna länk.

16 Feb 2019