Dokumentera innan husköpet
För oinvigda i fotograferingens sköna värld så kan det vara svårt att hitta tillfällen då kameran bör plockas fram. De drivs inte av samma lust och har inte fotografi som hobby eller yrke. som med alla saker man inte riktigt begriper så kan fascinationen vara svår att greppa: hur kan man ge sig ut under en kall vintermorgon i syfte att hitta- och fotografera ett djur av något slag? På samma sätt kan man fundera kring vad som driver en människa att ge sig ut på en 18-håls golfrunda då väderprognosen säger att det ska regna. Det handlar om kärlek.
Det finns dock tillfällen då även en vanlig person bör använda sig av en kamera och dokumentera olika skeenden. Här tänker vi inte på födelsedagar, speciella fester, bröllop eller annat - där är det en självklarhet.
Det vi tänker på gäller olika projekt där man anlitat yrkesmän. Om du exempelvis ska renovera ett badrum så är det ingen dum idé att fotografera alla moment som äger rum - alltså oavsett om du har en rörmokare, plattsättare och en elektriker på plats. Detta ger dig trygghet i framtiden om någonting skulle visa sig vara felaktigt utfört eller gå sönder som en följd av slumpens skördar. Finns det bilder att visa upp så har du större möjlighet att få ersättning från ditt försäkringsbolag än om du saknar sådana.
Bilder kan ge dig rätt vid dolda fel i hus
En annan typ av dokumentation med hjälp av kameran som kan spara en hel del bekymmer gäller vid köp av hus. Att kunna visa foton från besiktningen kan nämligen enklare påvisa att eventuella fel ska räknas som dolda fel. Just dolda fel i hus är ett gissel i Sverige. Dels så handlar det om hårda - aningen luddiga - regler; felen ska inte ha gått att upptäckas av en besiktningsman, felen ska inte ha varit förväntade (exempelvis sett till husets ålder) och dessutom så måste de anmälas inom en viss tid efter att köpet genomförts.
Dolda fel i hus kan sluta med en långdragen process där du som köpare och säljaren båda hävdar sin rätt - du vill ha ersättning/eller häva köpet, säljaren är ovillig till detta. Om dolda fel kan vi säga att du bör ha juridisk rådgivning, att du bör ha svart på vitt att en besiktning genomförts av en certifierad besiktningsman (gärna kompletterad med radonmätning, mögelkontroll och mätning av asbest) samt att du alltså - för ytterligare trygghet - bör fotografera vid besiktningen.
Där kan du nämligen se vilka områden som undersökts och du kan även se om besiktningsmannen kanske missat något som han förväntats upptäcka.
Kort sagt: din kamera bör plockas fram vid olika renoveringar och vid besiktningar av allehanda slag. Det senare inkluderar allt från hus, tak, källare och bilen. Dokumentera alltid; det ger dig trygghet i framtiden och fotografierna kan rädda sig vid en eventuell konflikt.
Mer information om dolda fel i hus: https://www.doldafelhus.se/.
Andra inlägg
- Rusta och matcha: Vägen till nya möjligheter
- Distansutbildning som framtidens lärande
- Balpressens roll i effektiv avfallshantering
- Stopp i avlopp – orsaker och lösningar
- Torrfoder är ett praktiskt och näringsrikt alternativ för hundar
- Transfer till Arlanda – smidiga sätt att ta sig till flyget
- Rörinspektion i Stockholms i avloppets dolda system
- Ventilationsföretag gör Stockholms inomhusmiljöer friskare
- Elektriker i Bromma installerar och ger råd
- Det går att sälja en bil som är trasig