Före- och efterbilder fungerar alltid

Få saker är så tacksamma att fotografera som ärliga produkter. Med detta menas att man som fotograf inte behöver vrida på en lögn till dess att en sanning uppenbarar sig och där man, helt enkelt, tvingas retuschera och använda olika bildbehandlingsprogram för att göra kunden nöjd - och till viss mån bidra till att lura en konsument. Gällande sådana produkter så uppstår ett moralisk dilemma som kan vara svårt att bortse ifrån. Säljer jag mig till Mammon eller kan jag även fortsatt titta mig i spegeln och känna en stolthet över yrket som fotograf.

Därför är det ur alla avseenden bättre att få uppdrag som verkligen fungerar och gärna i form av sådana där före- och efterbilder beställs. Att sådana fungerar och är säljande råder det inga tvivel om. Vill en person gå ner i vikt så kan man skriva hur många ord som helst om tillvägagångssätt, produktens aktiva ingredienser och effekten på sikt - troligt är ändå att en bild innan- och efter avslutad behandling kommer att dra till sig fler kunder.

Det är också därför som sådana uppdrag är viktiga - förutsatt att de produkter/behandlingar man fotograferar är ärliga i sitt uppsåt och, kort sagt: fungerar.

Hårborttagning med laser - en tacksam behandling</h3

Ett typiskt exempel på en behandling som fungerar handlar om hårborttagning med laser. En behandling som de flesta kan relatera till också sett till att många - mer eller mindre - lider av oönskad, ibland rent generande, hårväxt någonstans på kroppen. Genomför man en hårborttagning med laser så försvinner hårväxten i fråga permanent och detta oavsett om det handlar om hår på ryggen, vid bikinilinjen, under näsan vid överläppen, på benen eller på underarmarna.

Metoden går ut på att man besöker en klinik i exempelvis Stockholm - där är hårborttagning med laser allra populärast och där finns också det största utbudet - och bokar tid. Den första delen handlar om ren konsultation: varför vill du genomföra en hårborttagning med laser, vilken kroppsdel, vilka förväntningar har du och så vidare.

Du fotograferar varje behandling under flera veckor

Del nummer två handlar om själva behandlingen och här kommer du som fotograf in i bilden. Du får alltså fotografera patienten innan den första behandlingen och därefter återkomma vid varje enskilt tillfälle. I och med att man bränner bort hårsäckar med hjälp av laser så måste dessa vara i en aktiv fas (de växer) och det innebär att det dels krävs flera behandlingstillfällen och dels att det måste ske en vila mellan dessa.

Som fotograf kommer du att få fotografera samma patient 3-7 gånger (beroende på var på kroppen behandlingen skett) och med 4-10 veckors mellanrum. En hårborttagning med laser och en fotografering av en sådan sker inte direkt på en kvartsrast. Men, resultatet ljuger inte. Du kan samla dina bilder och skapa en bildserie där blivande patienter klart och tydligt kan se hur mycket hår som försvunnit vid varje behandlingstillfälle för att sedan sluta med att visa den sista bilden av en totalt hårlös patient.

Ditt enda uppdrag i detta är att få fram effekten genom snygg färgsättning, rätt vinklar och korrekta perspektiv. Behandlingen talar för sig själv - något som du och din kameralins kommer att vara ögonvittnen till.

Här kan du läsa mer om själva tekniken med hårborttagning med laser.

22 Jul 2018