Fotografera ett hus ritat av en arkitekt

Vilket är det vanligaste fotografiet en privatperson i Sverige ser idag? I hård konkurrens med allehanda reklam så kommer förmodligen fotografier på bostäder överst på pallen. Sedan hemnet såg dagens ljus så har många utvecklat ett intresse och en fascination för att titta på bostäder som läggs ut för försäljning: kanske inte just av den anledningen att man själv funderar på att flytta - utan lika mycket för att se hur andra bor, vilka lösningar andra personer valt och för att se vilka priser som begärs i den stad/stadsdel man själv bor i.

Termen Hemnet-knarkande kommer inte av en slump; intresset är stort över hela landet, men kanske framförallt i Stockholm. Detta då just priserna för bostäder där stiger- och sjunker med större tydlighet än i andra, mindre städer.

Om man ser saken från den andra sidan; genom linsen då - vad är det som gör att vissa bostäder drar till sig mer uppmärksamhet än andra? I många fall så handlar det om att fotografen lyckats fånga de bästa sidorna som finns i bostaden. Inte genom filter, inte genom att highlighta - genom sin förmåga att sätta sig in i hur den arkitekt som ritat huset har tänkt sig.

Det är också en sak att lära sig av; att kunna fotografera en byggnad eller interiören i en sådan handlar mycket om att tänka som en arkitekt: hur ville denna arkitekt att hallen skulle synas i förhållande till köket, hur tänkte han med badrummet och hur får man fram den unika planlösning som huset i fråga ha (förutsatt att det handlar om ett hus ritat just av en arkitekt).

Har man detta i åtanke så blir det ganska tydligt vilka objekt som fotograferats av en riktig fotograf och vilka som kanske fotograferats av mäklaren (eller någon i dennes stall).

Fråga en arkitekt hur denne tänker

Det är inte så lätt att veta hur en annan yrkesman tänker sig och för en fotograf så kan det vara en bra skola att exempelvis följ med en arkitekt under en arbetsdag för att få lite information om hur en sådan arbetar.

Detsamma gäller även andra yrken, men just en arkitekt blir påtagligt då det är så pass närbesläktat med fotografi. Vad är det som turister fotograferar, vad fotograferar du i en ny stad och vad är det som, på många sätt definierar en specifik stad och dess silhuett? Hus, fastigheter och byggnader.

Lär man sig att fotografera sådana på ett korrekt sätt, kan skapa sig förståelse för hur en arkitekt tänkt samt prova olika vinklar - ja, då har man kommit en bra bit på vägen. Oavsett om man fotar för sitt eget höga nöjes skull eller för att hjälpa en person att nå ett högre slutpris vid en bostadsförsäljning i Stockholm.

30 Mar 2018