Fotografera i ovana miljöer

Ett av de bästa sätten att utveckla sig själv är att kliva ur komfortzonen och prova vingarna i lite ovana miljöer. Har du bara fotograferat stilleben så kommer du att vara extremt duktig på just det - men du kommer att vara en riktig amatör inom andra delar av fotografiets sköna konst. Och: du kommer förmodligen att tröttna på att sätta ihop dina stilleben och fotografera dessa från de vanliga vinklarna också.

Hur hittar man då sig själv utanför boxen, hur vågar man lämna den komfortzon där bekvämligheten finns? Det första steget är att våga och det andra är att hitta lite udda lösningar. Försök exempelvis att svara på denhär frågan: varifrån kan jag fotografera Stockholm på bästa sätt - hur kan jag ska skapa en bild som fångar hela staden?

Svaret kan här variera - det finns inget exakt sådant - och några kanske skulle ställa sig längst upp i Götgatsbacken och knäppa några kort i riktning mot Globen. Andra skulle kanske fånga staden ur ett mer humant perspektiv och genom att fotografera de människor som rör sig i staden. En tredje person kanske skulle vilja fånga Stockholm genom det element som omger hela vår huvudstad - via en båt i vattnet. Ett annat förslag är detta: fånga Stockholm från taken och få ett ovanifrån-perspektiv.

Följ med en takläggare i Stockholm

Stockholm är en stad med många ansikten och där varje stadsdel har olika arkitektur jämfört med varandra. Dessutom har vi de nämnda vattnet som ringlar runt- och omgärdar staden. För att få med allt detta kanske man måste se sig själv högre upp i luften. Hur kommer man då dit?

Ett tips är att kontakta de som har höjder som en del av sitt dagliga förvärv; att exempelvis höra med en takläggare i Stockholm är ett bra exempel på hur man kan ta sig lite högre upp. Denne takläggare kan här säkerställa säkerheten för dig - som naturligtvis är extremt viktig - och du kan dessutom få en möjlighet att prova att fotografera rörliga bilder: en takläggare som jobbar, en takläggare som utför ett kritiskt moment, en takläggare som koncentrerar sig och så vidare. Det är lite så man måste tänka för att kliva ur den bekvämlighet vi människor ofta fastnar i och som kan hämma oss.

Betalningen? Varför inte erbjuda denna takläggare att knäppa bilder till deras hemsida? Bilder som de annars säkerligen skulle tagit själva och med hjälp av en mobilkamera. Du kan förmodligen istället vända på frågan - hur mycket skulle en takläggare betala dig för att fotografera deras yrkeskunskaper?

18 Jan 2018