Framtiden för fotografer

Hur ser framtiden ut för fotografer? Det är så annorlunda numera att arbeta som fotograf, då alla numera mer eller mindre är fotografer. Alla har ju mobiler som kan ta foton, bilder och redigera dem i appar. Det finns ett flöde av bilder som snurrar runt på internet. Och det kostar ju nästan ingenting. Det finns ju knappt några album längre. Alla bilder och "album" är ju numera digitala. Och det är numera sällan som man behöver en fotograf.

Fotografer på redaktionerna allt färre

Den som funderar på att bli fotograf, bör ha ett konstnärligt sinnelag och se kompositioner som gör sig snyggt på bild. Man bör vara konstnärligt lagd för att fotografier ska bli snygg. Det brukar alla arrangörer av utbildningar, som utbildar ungdomar och andra till yrket, alltid framhäva. Just kompositionen av bilderna är det som utmärker en bra eller dålig bild.

Fotografyrket har förändrats i takt med att kamerorna har förändrats och lagts in i våra mobiler. Jämför man med för bara 20-30 år tillbaka i tiden, hade man uppfattningen att det som syntes på bild, stämde med verkligheten. Man sa att en bild sa mer än 1.000 ord, och bilden hade status som bevis för att något hänt. Men med de allt bättre redigeringarna och möjligheter till manipulationer, är just sanningshalten i en bild mindre säker än förut.

Många blir frilansande fotografer

Fotografer som arbetar med journalistik har just därför blivit mindre efterfrågade. På vissa mindre redaktioner har man överlåtit på de skrivande journalisterna att ta egna bilder. Då har man dragit ner på fotograferna som har jobbat helger och kvällar och enbart haft fotografer dagtid på redaktionerna, och i ställer för att ha en kår med fotografer, har man avskedat dem och i stället låtit dem arbeta som frilansande fotografer i stället.

Med frilansandet har fotograferna i stället fått sämre arbetsvillkor. Det är mindre tryggt ekonomiskt sett, de betalar sina egna arbetsgivaravgifter, skatter och pensioner. Och blir de sjuka uteblir inkomsterna. De blir tvungna att själva pytsa för sina kameror och annan utrustning och hålla sig med bil, då fotograferna är de som ska ta sig ut till platsen för de händelser som de skrivande journalisterna skriver om. Det innebär att fotograferna absolut måste ta körkort och ha bil för att överhuvudtaget kunna arbeta.

De behöver trafikskolor som är flexibla

Och det kostar att ta körkort. Det tar tid att ta körkort och det krävs engagemang. Då är det viktigt att anlita en trafikskola som förstår de förutsättningar som moderna och stressade människor har och som behöver ta körlektioner på udda tider under dagen och som behöver ta körkort kanske under en intensiv period och under snabba förhållanden.

8 Nov 2018