I Stockholm kan trädfällning orsaka våld på många olika sätt

Trädfällning i Stockholm är inte som att fälla träd i en skog. Det kan bli en mycket mer våldsam företeelse om man låter träd trilla hur som helst på gatan.

Att fälla träd i Stockholm kan vara en våldsam historia. Visst kan det resultera i demonstrationer som närmast är att likna vid kravaller, åtminstone med sjuttiotalets mått mätt. Men det är inte bara omtvistade almar i Kungsträdgården som kan orsaka våldsamheter. Det kan nog nästan alla arborister i Stockholm intyga.

Träd som växer nära hus och stråk där många rör sig behöver ses över med jämna mellanrum. Marken kan undermineras och träden kan bli sjuka. Vill det sig illa kan träd välta rakt över en bil eller en person. I tätbefolkade miljöer kommer någon definitivt vara där för att höra trädet falla.

Även de gamla almarna blir föremål för trädfällning till slut

Det finns platser där det passar att låta naturen ha sin gång. Träd som ramlar av någon anledning – bävrar, blixtar eller bandvagnar – får vara kvar där de landar. De ger husrum åt insekter och blir mat åt svampar och allt annat som händer rent biologiskt. Det är ju bra i skogen.

Men Stockholm är inte skogen och det passar sig inte i en huvudstad att ha träd liggandes över trottoarerna. För att hålla staden säker och snygg gäller det att ägna sig åt professionell trädfällning. Almarna i Kungsträdgården står som alla vet fortfarande kvar. Men en dag måste de också fällas. På ett snyggt sätt.

22 Mar 2023