Kan man dölja ärr och åderbråck?

För vissa är kameran lite av sin bästa vän där man kan ta fram sina allra bästa sidor. Detta alltså även utöver att man fotar sig själv och lägger ut på Instagram eller någon annan typ av social media. För vissa så blir kameran en naturlig sak: man ställer sig framför en sådan och är trygg i vetskapen om att resultatet kommer att bli bra. Något som inte nödvändigtvis innebär att man ser bra ut - som ju är väldigt relativt och som ligger i betraktarens öga - utan snarare förklaras av en term som kallas Photogenic och som innebär, förenklat, att en bild alltid blir bra.

Oavsett om den är stagead eller om det handlar om ett foto taget i stundens hetta. För andra - de flesta av oss - så krävs det mer än så för att ett fotografi ska bli bra och för vissa så handlar det snarare om att man aldrig blir det - av den enkla anledningen att man aldrig vill bli fotograferad.

Det senare handlar ofta om komplex. Man kanske har ett ärr, man kanske har gula tänder eller lider av exempelvis åderbråck som gör att man inte vill visa upp sig vare sig för omvärlden eller för en kameralins. Det går att få hjälp för detta och det finns dels några knep som kan lura kameran och dels också behandlingar som kan lösa problemet för gott.

Korrigerande Foundation döljer ditt åderbråck

Att sminka över exempelvis ett vanprydande ärr, tatuering eller åderbråck är möjligt och det är heller inte så svårt. Det som krävs är en speciell typ av foundation som innehåller extra mycket pigment. En vanlig, billigare foundation kommer tyvärr inte att göra jobbet.

Dessutom så krävs det en speciell teknik där du först värmer upp din foundation genom att gnugga den mot baksidan av handen. Efter det så klappar du på den över det område som ska döljas och där du sedan använder en bred pensel för att fördela ut innehållet jämnt över hela området i fråga. Avsluta med att pensla fram en jämn yta där skarven mellan det område du vill dölja och den normala huden inte blir synlig.

I det långa loppet - sök behandling för åderbråck

Det går att dölja ett åderbråck för stunden. Men det går också att dölja det för eigt och bli av med det för gott. Det är naturligtvis något som är att föredra om du är en av de drabbade som skäms på ett mer påtagligt sätt och som kanske har svårt att njuta av sommaren som en följd av detta. Det man kan säga om en åderbråcksbehandling är att den antingen kan göras genom laser eller genom kirurgi.

Det senare ger bäst effekt och speciellt om man använder en typ av teknik som kallas virknålstekniken. Där går man in och avlägsnar de synliga venerna med hjälp av speciella instrument och där man avslutar genom att - via millimeterstora hål - plockar ut det lilla blodkärlet. Avslutningen minimerar risken för ärrbildning.

Tyvärr så går sällan Landstinget in och täcker kostnaden för en åderbråcksbehandling - åtminstone enbart för den synliga delen. Har man större problem och där man uppfyller flera punkter i det som kallas för Venös Insufficiens så kan landstinget betala. Handlar det enbart om åderbråck eller om ådernät så får man betala själv. Det handlar dock inte om några astronomiska siffror och det ger dig en chans att leva normalt igen. Genom att behandla ditt åderbråck så slipper du skämmas för att deltaga vid alla sommarbilder utan kan med lätthet gå i shorts och/eller klänning.

20 Nov 2018