Konsten att ta bra inredningsbilder

Inredningsreportage är ett av de vanligaste jobben för en frilansfotograf i Stockholm. Det tycks finnas hur många inredningstidningar som helst, det är som att det inte går att göra marknaden mätt på egenrenoverade ladugårdar i skärgårdsmiljö, där nylagda trägolv blänker under en härligt rå och industriell betongvägg med dyr konst. Ett genomsnittligt heminredningsreportage sträcker sig inte sällan över femton sidor, och merparten är bilder. Bilder som ska få läsaren att drömma sig bort från den småtrista trean i Söderort, ut till något större och mer betydelsefullt.

Med bilder kan man verkligen skapa stämningar, och det är bilderna som är själva syftet med dessa typer av reportage. Texterna är oftast bara floskler om feng shui och pliktskyldiga frågor om materialval och renoveringsmetoder, som ingen egentligen läser. Det är hur fotografen fångat inredningen och inomhusmiljön som är intressant, och vad bilderna sätter för stämning. Så hur tar man då bilder av en bostad som verkligen förmår att ge den en upphöjd och avundsvärd karaktär?

Mörk trägolv

Vinklar och ljus

Många inredningsbilder tas lite underifrån och med ett stort objektiv, så att man verkligen fångar ett rum och ger det en känsla av storslagenhet. Det är viktigt att tänka på att allt inte får vara för perfekt. Ett rum ska vara välstädat men bör ha någonting som skaver, till exempel en tröja som någon krängt av sig och slängt över en stol, eller en tidning som ligger uppslagen. Ett par stövlar i en dörröppning signalerar att här har vi ett hus som det verkligen levs i, något som är viktigt för läsaren att veta.

Ljuset betyder mycket, och här gäller det att man verkligen väljer slutartid med omsorg. Att fånga ljus är något av det svåraste som finns som fotograf. Naturligt ljus är alltid att föredra, så använd fönstren och se till att ta dina bilder ur de vinklar där ljuset är som vackrast. Ett vackert ljus i en bild är i princip alltid viktigare än själva motivet.

Ta in en golvslipare om det behövs

Ibland får man bättra på verkligheten en smula. Det är inte ovanligt att inredningstidningar faktiskt gör lite förbättringsjobb på sina intervjuobjekts bostäder, just för att kunna få den där perfekta känslan och sälja fler tidningar. Inte sällan tar man in dyra mattor och konstverk och andra accessoarer, men om ett golv är slitet och fult händer det också att man tar in en golvslipare som får slipa och ytbehandla golvet så att det verkligen sätter karaktär. En golvslipare kan slipa ett massivt trägolv på några timmar med en golvslipmaskin. Det ska sedan ytbehandlas. Ytbehandlingar som passar bra i bild är framför allt vanlig golvolja, men även hårdvaxolja är utmärkt för att ge golvet et vackert skimmer som gör sig bra i bild.

Om du tittar på bilder i inredningsreportage så ser du att fotografen ofta väljer att ta stora svepande bilder med mycket golv i centrum och kanske ett litet fönster längst bort som släpper in ljus. Golvet blir själva scenen, på vilket läsaren kan projicera sig själv och sin familj. Det är inte en slump att golven ofta får spela huvudrollen i bilderna. Ett stort massivt trägolv i ek, med en vacker ytbehandling av olja som glänser matt i eftermiddagsljuset, är en utmärkt grund för en bild som vill fånga det där magiska som man vill komma åt i ett inredningsreportage.

Underskatta inte den bedagade charmen

Det är dock inte alltid man kanske vill slipa ett trägolv. Ett slitet golv kan också ha sin charm, och i så fall kanske man inte behöver ta in en golvslipare. I äldre hus i Stockholm är golven ofta oerhört gamla, kanske flera hundra år, och golven kan visserligen vara slitna, men slitna på ett så vackert sätt att det nästan vore helgerån att slipa dem. Då kan man i stället våttorka dem för att ge dem lite lyster så att de verkligen sticker ut i bild.

Att göra verkligheten vacker

Att ta inredningsbilder är alltså att manipulera verkligheten för att nå ett mål, precis som all stor konst. Den som vill göra diskbänksrealistiska bilder av vardagen för de familjer som figurerar i dessa reportage, med odiskad disk och hundar som fäller hår i soffan, får söka uppdrag hos någon annan typ av tidning. I inredningstidningarna skapar vi sagor att berätta för läsare som törstar efter skönhet och en tillfällig flykt från verkligheten.

23 Feb 2019