Linjemålare för trafiksäkerhet

Linjemålare sätter mer än bara färg på asfalten. Dessa yrkesmän skapar ordning och säkerhet i trafiken och i vardagen. Läs mer om deras förtjänstfulla arbete.

Strecket på vägen som leder oss framåt, som säger var vi ska vara och var vi inte ska vara. Ja, det är inte bara ett streck. Det är en hel vetenskap bakom, och det är linjemålare, dessa tysta yrkesmän, som gör att allt klaffar. De ser till att skolvägar är säkra, att parkeringsplatser inte blir en allas kamp mot alla och att det går att hitta rätt på gator och vägar i såväl mörker som dimma.

Duktiga linjemålare – något av konstnärer

Duktiga linjemålare, ja, de är som konstnärer och praktiskt skickliga inom sitt gebit. De använder kanske inte roller och penslar, utan GPS och laser för att få allt prickfritt. Det handlar inte bara om att dra ett rakt streck. Arbetsdagen kan börja med att mäta avstånd och markera exakt var en ny parkeringsruta ska ta sin början, och avslutas med noggrann målning av lekfulla figurer på en skolgård.

Vare sig det är på motorvägen eller i grannskapets lekpark, ser de till att livet rullar på — säkert och organiserat. Så nästa gång du parkerar bilen utan besvär eller följer en väglinje genom natten, skänk en tanke åt linjemålaren som med sitt arbete väglett dig. Han eller hon kanske inte alltid syns, men deras arbete påverkar oss alla.

18 Jun 2024