Nya tider för tryckerier

Ordet tryckeri ger associationer till ljudet av tidningspressen. Men tiderna förändras och så även tryckerier och idag kan man få hjälp med kanske lite otippade saker hos dessa företag.

Givetvis finns fortfarande många av pappersprodukterna kvar såsom tidningar, reklamblad och posters men en ny datoriserad sida växer fram i rask takt. Så det gäller för tryckerierna precis som de flesta företag idag att hänga med i svängarna. Det går undan då tänkandet inte tycks veta några gränser. Det är en spännande tid där allt kan hända. Så vad är det då som är nytt i just denna mycket gamla bransch?

Nytt tryck på internet

Internet är den nya arenan för nästan alla typer av företag. Man är helt enkelt lite osynlig utan en egen hemsida. Många butiker väljer att finnas kvar även fysiskt samtidigt som de har en butik på nätet. Då kan man nämligen nå hela den svenska befolkningen, eller varför inte hela världens befolkning? Om man har möjlighet att frakta dit det vill säga. Det är här som ett tryckeri kommer in med sin expertis. De hjälper sina kunder att skapa en butik som möter kundens önskemål och som är enkel att hantera. Här har man även full koll på både lager och logistiken av de varor som ska ut till kund och när de levereras.

Tiderna förändras

Det finns många ideer om när tryckkonsten först såg dagen ljus och några skulle hävda att det skedde på Kreta redan 1000 år före kristus. Om det stämmer eller inte är det ingen som vet. Men man vet iallafall att det under alla dessa år har utvecklats fantastiska tekniker som tagit oss från propagandablad där man arbetade i det fördolda med att dela ut information som ändrade historien, till dagstidningar som skickar budskap rakt in i folkhemmen.

Reklam som kommer i högar in genom brevlådan och talar om vad vi behöver, och presentkort som tas emot med större glädje, kanske på någons födelsedag. Ända fram tills man nu kan göra en beställning via nätet och få en webbutik till sitt företag redo att köras igång snabbaren än vad man någonsin kunnat ana.

Tryckeribranschen hänger med andra ord med och kommer med största sannolikhet att finnas kvar långt efter att den sista trycksaken i papper sett sina dagar. Men informationen kommer att spridas delvis tack vare denna urgamla bransch som aldrig slutar att överraska oss genom att hitta nya vägar.

11 Aug 2020