Presentationsteknik - presentera på en ny nivå

Hur kan det komma sig att vissa bara går ut på en scen och äger den? I samband med att exempelvis en presentation på jobbet ska hållas så kan man se tydliga skillnader.

Vissa tar över showen och levererar en presentation som direkt fångar åhörarnas intresse och som direkt också leder till att man kanske lyckas pitcha in sina tankar och idéer. Andra däremot, där handlar det om klassiskt tunghäfta, om ett vaggande fram och tillbaka och om en trist powerpoint som räddningsplanka.

Det handlar om personlighet. Åtminstone är det exakt den ursäkten som många vill använda sig av. Jag blir nervös av att stå på scen, jag trivs inte i rampljuset och jag känner mig blockerad. Det är givetvis relevant och fullt giltiga tankar: man är olika i dessa frågor - vissa växer, andra krymper som en följd av uppmärksamhet.

Utbildning inom presentationsteknik gör skillnad

Men: alla kan lyckas! Det handlar, som med allt annat, om utbildning och om träning. Personer som trivs på scen och som levererar presentationer med A i betyg gör detta som frukten av träning och där man inte sällan har utbildat sig inom presentationsteknik.

Ingenting dessa personer säger i samband med sina presentationer kommer av en slump. Allt från inledningen - som direkt: pang! - fångar intresse, vidare till retoriska små anekdoter och hela vägen till avslutningen som knyter ihop säcken följer ett manus som man lärt sig under en utbildning i presentationsteknik. Det handlar inte om personlighet - det handlar om att träna, nöta och förkovra sig. Hela tiden.

Att ha en utåtagerande personlighet och ett sätt som gör att man trivs i centrum är definitivt fördelar, men till syvende och sist så handlar det ändå mest om att den som behärskar knepen och kan hemligheterna också är den som kan leverera en presentation som trollbinder publiken. Och, denne person kan definitivt vara du!

24 Feb 2023