Så får du ordning på dina bilder

Har man egen firma gäller det att man själv hänger med i utvecklingen, den tekniska utvecklingen och den går snabbt. När man tyckte att ens dator var uppdaterad för tio år sedan inser man nu att den inte har hängt med i utvecklingen. Framför allt när det kommer till skärmarna. Vi ser redan nu i Sverige att datorerna i USA är bra mycket snabbare än de vi har här, att de kan räkna ut och besitter en intelligens som kan skriva om sin egen källkod (vilket vi människor alltid har kunnat göra). Vi vill däremot inte att de datoriserade kärnvapen som vi har får den sortens intelligens.

Arkivera bilder för bättre ordning

Har du en stor samling med dokument kan det vara bäst att arkivera dem efter ett system som gör att du lättast hittar dem. Hittills är det biblioteken som behärskar de bästa arkiveringsystemen som vi känner till. I Sverige är det ett Dewey-system som vi tillämpar. Det är uppbyggt som ett trädsystem, där varje ämne har ett signum; en kod som representerar ett ämne, till exempel C för religion, Cg - praktiskt religion, Cge för kateketik och så vidare. Det är ett sätt att arkivera, då man via de olika koderna kan hitta till rätt bok som man vill ha tag i. På liknande sätt kan man egentligen arkivera vad som helst. Bilder, till exempel.

Vi har ett stort flöde av bilder, så gott som alla som har mobiler med kameror. Vi har dessutom satt upp kameror i snart sagt vartenda hörn i våra städer. Hela vårt samhälle finns snart i bilder och vi människor fastnar i snart sagt alla bilder. Det är mycket som fastnar på dessa bilder; människor, händelser, kändisar, kriminalitet och så vidare. I värsta fall flödar alla bilder enbart i ett svävande kaos. 

Plocka fram bilderna när du behöver det

Arbetar man till exempel med bilder, och själv tar bilder gäller det att kunna plocka fram dem när man behöver dem. De flesta bilder vi har idag är digitala. Det gör att det inte finns gränser för hur många bilder vi kan hantera. VI behöver inte byggnader för att lagra dem. De finns i ”molnet” på en server, eller flera servrar, som inte kräver mycket i utrymme. Ibland kan man behöva digitalisera bilder, innan man bestämmer sig för en slutförvaring. Även tvärtom; man kanske behöver printa ut bilder som enbart finns i digitalt format.

13 Jun 2018