Så löser du ett lyckat evenemang på budget

Oavsett vad det är som ska firas, eller vad anledningen till sammankomsten är, är ofta musik och mat nödvändiga ingredienser för en lyckad fest. Därtill vill man gärna ha en fotograf närvarande, beroende på vilken typ av sammankomst det är givetvis.

Allt det här är saker man kan dra ner på kostnaderna för rejält. Vid många evenemang är helt enkelt mötet mellan människorna det allra viktigaste, medan saker som mat och fotograf kan vara lite mindre viktigt. Istället för att anlita en proffsfotograf kan man till exempel hyra fotobås och komplettera med egentagna bilder. Läs vidare för att få fler tips om du kan lösa ett lyckat evenemang – med låg budget.

Musiken

Musiken kan bli ganska dyr, beroende på vad det är för musik och vilka som ska stå för den. Till exempel kan ett band med full sättning kosta en hel del pengar vad gäller gager, utrustning och annat. Ett billigare alternativ är ofta att anlita en DJ med egen utrustning som kan komma och spela musik efter önskemål.

Beroende på evenemanget är det dock inte alltid en DJ passar bra. I sådana lägen kan det vara bättre att hyra en eller två trubadurer, som inte kräver lika mycket utrustning som ett fullt band och som kostar betydligt mindre i gager, samtidigt som musiken ändå är live.

Givetvis krävs det inte alltid att en DJ anlitas heller – ibland räcker det med en bra spellista på Spotify och ett par bra högtalare. Se dock till så att du har premiumversionen, så att festen inte plötsligt avbryts av ett reklammeddelande. Glöm för all del heller inte att tänka på ljudnivåerna om du bor i till exempel centrala Stockholm eller annat tätbefolkat område.

Foto

Festliga tillfällen är gärna något man vill föreviga på bild. Ett roligt sätt att göra detta på är att hyra fotobås. Genom att hyra fotobås, snarare än att ta in en professionell fotograf, får du festdeltagare som i högre grad vågar göra sig till, le och skratta på bilderna. Att bilderna skrivs ut direkt i litet format gör så att du senare kan sätta ihop en rolig tavla eller något annat av alla småbilder.

Att hyra fotobås är dock kanske inte tillräckligt för en stor fest. Dock är det en rolig aktivitet för gästerna likväl, och kan vara ett bra komplement till egentagna bilder eller en fotografs bilder. Bor du i området kring Stockholm finns flertalet aktörer där du kan hyra fotobås.

Mat

Att erbjuda mat på cateringen för en låg budget kan kännas utmanande. Något som man kan göra, och som är gratis, är att vara riktigt kreativ med presentationen av den. På så vis kan du få billig och enkel mat, som kanske inte ser mycket ut för världen egentligen, bli en riktig snackis under festen. Vad man exakt kan göra är det bara fantasin som sätter gränser för.

Plats

Ett självklart val, om man vill hålla budgeten nere, är att hålla festen på egen tomt eller bakgård. Bor man däremot i till exempel centrala Stockholm kan det här vara svårt. Många områden i Stockholm har inte särskilt många grönområden eller andra lämpliga platser där ett större sällskap kan samlas privat.

I sådana lägen kan det bli fråga om att hyra en lokal. Bor man lite mer avlägset kan det ofta fungera att hyra en lada eller loge att ha festen i. Det här är, normalt sett, förhållandevis billigt i jämförelse med att till exempel boka upp en bar eller annan festlokal i Stockholm. Om du bor i bostadsrätt kan din förening ha en festlokal som lånas ut till medlemmarna – hör med någon i styrelsen och fråga.

29 Jun 2017