Städa inför fotografering

Behöver man städa inför fotografering av sitt hem? Svaret är ett rungande ja och anledningen är att du vill visa upp ditt hem från den absolut bästa sida som går att få. Annars finns en risk att din bostad försvinner i den stora massan av objekt.

Det finns rena skräckexempel på där hem läggs ut till försäljning utan att de fått någon omsorg innan fotografering. Skärskådar man bilder kan man se smuts, man kan se rester i- och kring toaletten, man kan se ett kök där disk finns samlat på diskbänken, man kan se ett garage smockfullt av prylar och man kan se ett vardagsrum fullt av dammråttor.

Hur ska man kunna sälja ett sådant objekt och hur tror man att detta ska vara tilltalande? Det minsta man kan göra är att städa inför fotografering och genom detta åtminstone visa potentiella köpare att det är rent och fräscht. Detsamma gäller - i allra högsta grad - inför en visning. Om vi säger att städning inför fotografering är viktig att göra så handlar en städning inför visning om något som är direkt avgörande. Ingen kommer att fatta intresse för din bostad om det är smutsigt, skabbigt och allmänt rörigt.

Städningen inför din fotografering kan du sköta på egen hand och städa lite som vanligt - men med mer omsorg kring de områden som ska vara med i annonsen. Att städa inför en visning är emellertid mer speciellt då det handlar om att folk rent fysiskt kommer att vara inne i bostaden. Där rekommenderas verkligen att du tar professionell hjälp och anlitar en städfirma. Om inte? Var beredd på att lägga ner mycket tid.

Person dammsuger trägolv

Ta hjälp även med styling

Städning ger rena och fräscha hem som är lättare att sälja. Det finns emellertid även andra knep och annan professionell hjälp som kan ge dig ett avsevärt mycket högre slutpris än du räknat med. Homestyling är ett exempel. Homestyling innebär att du anlitar en stylist som går igenom ditt hem och strukturerar upp detta med ett tydligt syfte: att det ska tilltala potentiella köpare.

Det kan rent konkret te sig på två olika sätt. Det ena är billigare och de utgår från att dina möbler används. Här kommer du att få tips kring möblering, tips om vad som ska plockas bort och vad som eventuellt bör adderas för att din bostad ska bli så tilltalande som möjligt.

Man måste här veta att det inte handlar om någon kritik mot dig som person eller mot din inredning per se. Det handlar om att en stylist kan tänka i andra banor och att hon/han - vis av erfarenhet vet vad som fungerar. Ber hen dig ställa bort en fåtölj, flytta på soffan eller bära undan kuddarna du ärvt av mormor så innebär det inte att dessa ting är fula - det handlar om att det finns andra lösningar som fungerar bättre. Ta det inte som kritik.

Hyr möbler av stylisten

Det andra alternativet innebär att du anlitar en stylist fullt ut och även låter hen ställa dit möbler som hon har inom företaget. Det kräver en del från din sida - bära undan, fixa med eventuell magasinering och det kan även ta tid - du vill hyra möblerna från fotografering till visning. Dessutom så kan ditt sätt att påverkas av det faktum att det inte är dina möbler som står i din bostad.

Vi skulle emellertid verkligen rekommendera det här alternativet då nästan allt pekar på att bostäder som genomgått den här typen av förvandling säljs till ett högre slutpris. Det kan vara värt att bo lite annorlunda om det leder till en lukrativ budgivning, eller hur?

Alltså: skippa inte städning innan fotografering, ta hjälp av en städfirma för städning inför visning och låt en homestylist bidra med sin expertis och genom detta visa upp din bostad från sin absolut bästa sida.

4 Oct 2019