Välj rätt tryckeri

Är du en fotograf som bor i Solna eller någon annanstans i Stockholmstrakten? Trots att det är väldigt litet till ytan (en av Sveriges minsta kommuner), så finns det faktiskt ett antal olika tryckerier här. De flesta ligger kring Bergshamra, men det finns även aktörer kring Skytteholm och Råsunda. Det finns flera tryckerier med stor kompetens både när det gäller traditionellt offset och digitalt tryckeri. Dit kan du ta dina bilder med stort lugn. 

Så hur väljer man egentligen rätt tryckeri? I en så liten kommun som Solna bör knappast läget ha någon större inverkan på valet. Snarare finns det andra faktorer man kan titta på. Här ger vi ett par exempel på sådana.

Faktorer att titta på

  • Gäller det ett seriöst projekt bör kvaliteten inte kompromissas med. Undersök hur maskinparkerna ser ut hos de olika tryckerierna du tittar på. Den bör vara bred, modern och hålla en viss kvalitet. Det är värt att betala några kronor extra för detta. 


  • Bemötande. Med flertalet konkurrerande tryckerier så nära varandra, har du definitivt råd att titta på bemötandet. Den personliga servicen bör vara god, och de bör inte ha några problem att hitta flexibla lösningar just för dig och för ditt projekt. 


  • Håller deadline. Just det här kan vara svårt att fråga firman i fråga. Försök istället att titta på diverse recensioner och omdömen på nätet. Visserligen är det något som man inte kan dra alltför starka slutsatser av, men om underlaget är stort – och många skriver att de är sena med leveranser – så är så också troligen fallet. 

  • Miljövänligt. Du som tänker på miljön kan fråga de olika tryckerierna om deras miljöarbete. Det här kan skilja sig ganska kraftigt mellan olika aktörer. De flesta siktar säkerligen på att deras produktioner ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt – men fråga också hur det går till. 

  • Affischer? Broschyrer? Profilprodukter? Om du vet vad du ska ha, är det bra att välja ett tryckeri som är specialiserat just på det. En del kan skylta med att de gör allt möjligt, men risken finns då att de blir lite för breda för att verkligen vara bäst på ett specifikt område. 
  • Omdömen och recensioner. Som när du anlitar vilket företag som helst för en tjänst, kan det löna sig att titta på recensioner och omdömen på nätet. Som nämnt ovan är det ibland svårt att dra alltför stora växlar på ett kommentarsfält, speciellt om underlaget är litet. Dock är det något som kan ge dig en helhetsbild av en firma. Titta gärna på plattformar där användarna som kommenterar är verifierade på något vis. Om det bara går att gå in, skriva in sitt namn och skriva ett meddelande, är det mycket enkelt för en illvillig konkurrent att manipulera kommentarsfältet. Gör en snabb bedömning av profilerna – verkar de äkta?

 

3 Feb 2019