Vilka skyltar är mest fotograferade i Stockholm?

Tro det eller ej, men skyltar är faktiskt ganska fantastiska som objekt att fotografera. Du ställer in skärpan och sätter fokus på skylten; men samtidigt så lyckas du också fånga upp allting i bakgrunden och det är det som i sin tur gör hela bilden komplett. Vi kan ge det bästa exemplet då det kommer till att fotografera skyltar och säger att du ställer dig på Södermalmstorg i Stockholm där du tittar uppåt.

På en fasad så kommer du att se en välkänd skylt som blinkar och liksom rullar fram sitt budskap. Naturligtvis så talar vi om skyltarnas skylt i Stockholm och Sverige - Stomatol-skylten.

Just denna är tacksam att fotografera oavsett tid på dygnet och oavsett om man vill ha svartvitt eller i färg. Den har hängt med så pass länge attd et går att se förändringar runt omkring; man kan liksom se att Stockholm som stad kommit att förändras. Utan tvekan så är det här den bästa skylten som finns och som står redo att fotografera.

De historiska fotografierna av skyltar

Skyltar förmedlar ett budskap. De kan därför användas som ett sätt beskriva historien. Ur den synvinkeln så kan ett foto av en skylt - i rätt sammanhang - faktisk berätta en hel historia.

Vi tänker oss följande scen: En restaurang i den amerikanska Södern, tidigt sextiotal, ungdomar som står utanför, stora, flådiga bilar står parkerade längs vägen - kan man höra musiken spelas från jukeboxen därinne? - och prunkande växter och blommor som ger färg och liv till den lilla staden. En idyll, helt enkelt.

Fotografiet du ser är USA i ett nötskal. Lycka, välfärd, glädje och så vidare. Men, på ena gaveln sitter skyltar som visar upp en annan sida. På de ena skylten står det: White people only och på den andra så står det att mörkhyade personer endast får köpa mat för avhämtning och inte får sitta ned bland de övriga gästerna.

Dessa skyltar visar på hur ett, till synes, perfekt samhälle kan förvandlas till en mardröm för den som betraktar ett foto. En viktig del i att beskriva en mörk historia och ett typiskt exempel på vilket tacksamt objekt skyltar de facto är.

Skyltar framkallar starka känslor

Vi kan även säga att skyltar direkt kan framkalla känslor hos den som betraktar ett foto. Testa dig själv. Vilka känslor får du om du ser en skylt av Londons välkända skylt för tunnelbanan? Om du ser en skylt med Wall Street skrivet på sig? Om du ser ett foto från korsningen 53:rd and 3:rd i New York?

Du kanske tänker regn och fotboll (London), du kanske tänker ett liv i rikedom (Wall Street) och du kanske tänker på punk och Ramones (53rd and 3rd)? Man kan definitivt fotografera skyltar och förmedla ett starkt budskap och starka känslor hos betraktaren.

7 Jun 2018