Fota aptitliga matbilder

Viktigt med lockande och aptitliga bilder

Om du driver en restaurang, cateringfirma eller liknande företag som säljer mat så är det viktigt att du presenterar din mat på ett lockande sätt. Om dina kunder står i valet och kvalet mellan två eller fler olika företag så kan bilderna på din mat vara en av de stora aspekterna som gör att kunden väljer just dig!

En duktig matfotograf kan fånga ögonblicket på ett helt annat sätt än vad en vanlig amatörfotograf kan göra. Vi kan inte nog betona vikten på rätt ljus och andra komponenter som måste stämma in för att det ska bli en lockande och aptitlig bild.

Rekvisitan ska representera er

Vid fotografering av mat så är det en hel del runt omkring som spelar in. Är ni ett företag som säljer dyra affärsluncher eller har mer avslappnad miljö? Rekvisita runt själva motivet avgör vilken känsla mottagaren får av bilden. Om ni har en mysig miljö så bör inte rekvisitan och bakgrunden vara vit och stel, utan den ska representera er. Om ni säljer dyra affärsluncher så är det att rekommendera rekvisita som vin- eller champagneglas, silverbestick och en stilren duk. Det viktigaste är att rekvisitan inte tar över själva motivet, det är ju faktiskt maten på bilden som ska fånga ögat.

Fota ovanifrån eller framifrån?

Vill du fokusera på att det är fint upplägg så är det smartast att fota ovanifrån då man ser hela tallriken. Men om ni ska fotografera en bakelse eller kaka, då rekommenderar vi att ni fotar framifrån för att kunna visa på höjd och kanske även insida? Att skära upp en bit av kakan eller en muffins gör att det skapar en lätt och skön aptitlig känsla hos mottagaren. Att kakan är uppskuren eller en tugga saknas på en chokladboll gör att bilden ser mer levande ut.

Några småtips för spännande matbilder:

Välj ett djup på skärpan som ger en fin skärpa på endast en del av motivet och en mjuk oskärpa på resten av motivet och bakgrunden. Motivet är såklart maträtten som ska fotas.

För att bilden ska bli levande så kan du lägga lite riven parmesan, kvistar av örter eller liknande bredvid motivet. Att det ser lite stökigt ut gör att bilden inte ser ut att vara arrangerad, även fast den egentligen är riggad.

Våga använda dagsljuset istället för blixt. En blixt kan ibland ge ett väldigt hårt ljus, men om du har en ljus plats så våga använd det naturliga ljuset. Det är lite mjukare och ger ofta ett härligt och skönt ljus på motivet.

Våga testa svartvita matbilder. När bilden är svartvit så framhävs både form och struktur på motivet. Fota i färg och redigera sedan på datorn så du kan se skillnaderna.

20 apr 2017