Fotoskolan

Grundläggande Fotokunskaper

När du ska börja fota så är det bra att ha en digitalkamera. Det finns vanliga digitalkameror men även mer professionella systemkameror. Digitalkameror är generellt sett billigare att införskaffa än en systemkamera. Så om du är nybörjare går det bra att starta med en digitalkamera och sedan avancera till en systemkamera när du börjar ställa högre krav på funktioner. För att veta vilka funktioner just din kamera har så kan du kolla på bruksanvisningen eller tillverkarens hemsida. Alla digitalkameror har en slutarknapp (där du trycker för att ta bilden), en skärm eller kikhål, eller båda två, en play-knapp där du kan se dina bilder ratt med pilar så du kan bläddra i bilder & inställningar och zoomfunktion. Sedan finns ofta massor med olika färdiga inställningar för exempelvis porträttfoto, landskap, närbilder, rörelse och utan blixt.

Fokus i dina foton

Som amatör- eller hobbyfotograf går det bra att börja med att använda inställningen autofokus. Vid autofokus så blir kameran som en liten dator som själv tänker och ställer in inställningarna så du ska få en så bra bild som möjligt. Om man vill börja avancera så går det att börja leka och testa sig fram med de andra inställningarna som finns tillgängliga. Att googla och fråga i diskussionsforum är alltid en bra idé för att få nya infallsvinklar och fototips. Med autofokus så skapar kameran fokus på den del som den tror du vill ha fokus på. Men ibland kan det bli galet, då får du försöka sikta på det du vill ha fokus på och trycka ner slutarknappen halvt så kameran får en chans att fokusera på nytt. Vid dessa tillfällen kan det vara smidigt att kunna ställa in skärpan själv, det går på vissa digitalkameror och vissa systemkameror. På systemkameror kan vissa objektiv tillåta endast egeninställd skärpa och vissa endast autofokus. Vissa objektiv kan även tillåta båda varianterna.

Vad skapar oskarpa bilder? Rörelser.

Det som är viktigt att komma ihåg är att ett foto är en ögonblicksbild. När man trycker ner slutarknappen så öppnas en liten lucka framför sensorn. Det går jättefort och när man tagit bilden så stängs luckan igen. Den tid som luckan är öppen kallas för slutartid, eller exponeringstid. Tiden avgörs baserat på om det är ljust eller mörkt. På en ljus plats går det väldigt fort, men i mörker och mörka utrymmen så blir tiden bli längre. Allting som rör sig under slutartiden kommer att finnas med på bilden. Så om någonting hinner röra sig under slutartiden så blir det alltså oskärpa i din bild. Detta kallas för rörelseoskärpa och det kan vara att människor eller djur har rört sig innanför dina ramar under slutartiden. Detsamma kan hända om kameran inte står absolut stilla när fotot tas. Men om det beror på att kameran inte varit stilla så kallas det skakningsoskärpa.

Kamerans delar

Du kan se sensorn som din målarduk och ljuset som färgen du vill ha på din duk. Du som fotograf är konstnären som håller i penseln. Penseln motsvarar bländare, slutare och allt annat som utgör kamerans delar.

Kamerahuset

Kamerahuset ska alltid och måste vara ljustätt. Kamerahusets uppgift är att skydda sensorn från ljuset omkring. Du själv vill kunna styra ljusinsläppet själv varje gång du tar en bild.

Bländaren

Bländaren är ett hål i objektivet. När du bestämmer hur stort hålet ska vara så avgör du hur mycket ljus som ska nå sensorn i kameran. Ju större hålet är, ju mer ljus får du i dina bilder. Om hålet blir mindre och då kommer mindre ljus in och då blir bilden mörkare.

Slutaren

Slutaren är luckan som öppnas och stängs när du trycker ner knappen för att ta en bild. Ju längre tid slutaren är öppen, ju mer ljus släpper du in i bilden. Men om kameran inte är helt still, eller om något i motivet rör sig så kan bilden få rörelseoskärpa.

Sensorn

Sensorn på kameran är en ljuskänslig yta som registrerar ljuset och tillåter dig att spara din bild.

Hur du ska använda de olika inställningarna beror såklart på vad och vart du ska fotografera. Ska du fotografera utomhus en ljus sommardag så behöver du använda vissa inställningar och ska du fota på kvällstid eller i ett rum med dovt ljus kan du behöva andra inställningar och tillbehör.

För att du ska förstå hur mycket ljus du ska släppa in i kameran så kan du testa att använda olika bländarstorlekar. En liten bländare består av ett högt tal, medan en stor bländare består av ett lågt tal. Bländartalen går från en skala på 1 till 32. När du använder kameran så föreslår oftast kameran en lämplig bländare. Du kan själv justera bländaren med en ratt eller knapp på ditt kamerahus. När du vill justera storleken på ljusinsläppet så är det bländartalet som ska justeras. Det bländartal du väljer att använda kommer påverka hur din bild blir. Varje steg åt höger/uppåt i bländartalet gör att du släpper in hälften så mycket ljus som steget åt vänster gör.

Vilka tillbehör kan du tänkas behöva vid en kundfotografering?

Vid till exempel en företagsfotografering så kan du behöva extra ljuskällor och en bakgrund som fångar upp ljuset på ett bra sätt. Om du vill ha riktigt bra tillbehör så ska du köpa studiolampor, studioblixt och en bra fotovägg. Om fotograferingen sker inne på ett företag så har de troligtvis inte de bästa ljuset eller bakgrunden för att få till de ultimata porträttfotot. Vissa fotografer föredrar att hålla kameran för hand, vissa föredrar ett stativ. Många som blir fotade vill även kunna se sin bild på en gång och godkänna den, så att ha en bärbar dator som är direkt kopplad till kameran är att rekommendera. Det gör att du snabbt och överskådligt kan se kvalitén på dina bilder och den som blir fotad kan få se utan att ni trängs vid skärmen på kameran.

När man är ute på en kundfotografering är det mycket att tänka på. Ibland har man inte möjlighet att ta med fotovägg och studiolampor, exempelvis om du ska fota en aktivitet. Då är det viktigt att ha koll på vilka inställningar du ska använda för att få till bra bilder. Då krävs stora kunskaper om bland annat, bländaren och hur du fångar ögonblicket med rätt inställningar. Det krävs även erfarenhet för att få till de allra bästa bilderna i olika miljöer. Har man otur när man är ute och jobbar så är inte ljuset på topp och då får man göra det bästa av situationen. Det går ofta att få med mindre tillbehör som passar vid fotografering utan fast punkt.